Beleggen zonder emoties: drie handige tips

Het is algemeen bekend dat beleggers die hun emoties gemakkelijk uit kunnen schakelen, beter presteren dan beleggers die het moeilijker vinden om zonder emoties te handelen. Ben jij een emotionele belegger en wil je hier iets aan veranderen, zodat ook jij betere rendementen kunt halen? Lees dan in dit artikel welke drie tips je kunt hanteren om zonder emoties of in ieder geval met minder emoties te beleggen.

Tip 1: maak een plan en houd je aan dit plan

De beste manier om je emoties zo veel mogelijk uit te schakelen bij het beleggen, is door een plan te maken en je te allen tijde aan dit plan te houden. Gaat er iets mis, bijvoorbeeld een flinke koersdaling van een aandeel waar je in geïnvesteerd hebt, dan kijk je naar dit plan en neem je jezelf voor om je aan dit plan te blijven houden. Denk niet te veel aan de tegenslagen, maar focus je op het plan.

Tip 2: beleg niet als je toch emoties voelt

Ben je boos, verdrietig, bang of juist erg blij? Beleg dan even niet. Je kunt het beste beleggen als je even helemaal geen emoties voelt, ofwel gewoon stabiel bent. Door helemaal niet te beleggen als je bepaalde emoties voelt, voorkom je dat je de verkeerde beslissingen maakt omdat je uit bepaalde emoties handelt.

Tip 3: train jezelf om rationeel te denken

Je kunt jezelf trainen om je emoties uit te schakelen en rationeel te denken. Ben je hier nog niet zo goed in, dan handel je met kleinere bedragen. Heb je jezelf al meer geleerd om zonder emoties te handelen, dan kun je langzaam met wat meer geld gaan handelen. Pas als je echt zonder emoties kunt handelen, beleg je met het geld dat je echt wil beleggen. Het kost even tijd, maar uiteindelijk kan iedereen leren de emoties uit te schakelen en gewoon naar het verstand te luisteren.

You may also like...

Leave a Reply