Waarom ik gestopt ben met in vastgoed beleggen

In vastgoed beleggen was altijd een mooi spelletje en ook een lucratieve bezigheid. Helaas zijn de tijden enorm veranderd, en is het beleggen in vastgoed een stuk lastiger geworden. Hieronder lees je waarom ik nieuwe investeringen (tijdelijk?) stop heb gezet.

Geld is gratis

Enkele jaren geleden was deze vorm van beleggen nog heel erg interessant. Er viel ook goed geld in te verdienen. Helaas zien we ook in deze markt (net als in een hoop andere markten) dat er een enorme zeepbel is ontstaan en de prijzen de pan uit rijzen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de belachelijk lage hypotheekrente die ervoor zorgt dat (net als vlak voor de grote crisis van 2008) iedereen nagenoeg gratis kan lenen. Je moet dus opbieden tegen mensen die normaal niet eens binnen zouden komen op een eenvoudige kijkdag!

Achterlijke prijzen

Veel vraag en niet erg veel aanbod. Je hoeft niet heel veel lessen economie te hebben gevolgd om te weten wat dat betekent. Inderdaad, het stond hierboven al: de prijzen rijzen de pan uit. En niet alleen dat: de meeste steden hanteren nu een vraagprijs-is-vanafprijs-beleid. Erger nog, in Amsterdam is 50% op de vraagprijs bieden geen ongewone zaak. Het gevolg is, dat je makkelijk 8000 euro per vierkante meter kwijt bent. Die prijs gaat weer een keer zakken, dat kan niet anders.

Dus wat nu?

Heb je cash? Het beste is dan om nu een lange adem te hebben. Het zal nog wel een aantal jaren duren, maar die rente gaat weer omhoog. Als dat gebeurt, wordt vanzelf het aantal kopers op de markt minder. Interessanter is de beweging die we over 10 jaar gaan zien. Een groot deel heeft de hypotheekrente namelijk voor 10 jaar heel laag vastgezet en maximaal geleend. Als de rente straks stijgt, wordt de hypotheek te duur, met als gevolg gedwongen verkopen. Wie een lange adem heeft, is dus over 10 jaar spekkoper.

You may also like...

Leave a Reply