Dieselschandaal Volkswagen krijgt staartje

Het dieselschandaal bij Volkswagen heeft al een hoop publiciteit gehad. Vooral de economische schade werd in enkele rechtszaken al rechtgezet. Dat er ook milieuschade was, was duidelijk. Nu wordt echter stukje bij beetje de omvang duidelijk.

Vooral Duitsers

1200 Europeanen zullen eerder sterven dankzij dit schandaal. Dit is puur het gevolg van de door Volkswagen met sjoemelsoftware gemaskeerde extra uitstoot van de desbetreffende dieselmotoren. Vooral inwoners van Volkswagen’s thuisland Duitsland, buurland Polen, Frankrijk en TsjechiĆ« gaan gebukt onder de extra CO2 die de atmosfeer in is gelaten.

60 Amerikanen

Eerder werd al een schatting gedaan van de omvang van de schade voor mensen in de VS. Daar kwam het schandaal met de dieselmotoren als eerste aan het licht. Hoewel daar zo’n 482.000 sjoemelauto’s rondrijden, zijn daar naar schatting slechts 60 personen de dupe.

2,6 Miljoen auto’s

In thuishaven Duitsland zijn er een stuk meer ‘foute’ auto’s verkocht, namelijk zo’n 2,6 miljoen. Het gaat hierbij niet alleen om auto’s van het merk Volkswagen, maar ook om andere modellen binnen het concern. Onder de vlag van VW vallen namelijk ook onder andere Audi, Skoda en Seat. Tussen 2008 en 2015, het jaar dat het dieselschandaal werd blootgelegd, hebben deze auto’s samen genoeg extra gassen geproduceerd om 1200 mensen een vroegtijdige dood te bezorgen. Hiervan zouden 500 getroffenen in Duitsland wonen. De rest woont in Frankrijk, Polen en TsjechiĆ«. Hoeveel mensen vroegtijdig zullen sterven in Nederland als gevolg van de sjoemeldiesels, is onduidelijk.

Zuinige modus

In 2015 kwam aan het licht dat Volkswagen de software in enkele dieselmodellen had gemanipuleerd. Hierdoor zou de auto ‘herkennen’ wanneer deze aan een testcyclus werd onderworpen en direct in een zuinige modus schieten. In deze zuinige modus verbruikt de motor veel minder dan bij normaal gebruik en stoot de motor dus ook minder schadelijke gassen uit. De fraude kwam aan het licht toen autojournalisten sterk afwijkende meetgegevens zagen tijdens hun niet voor de software herkenbare tests.

You may also like...

Leave a Reply