Online dating: hoeveel gaat er werkelijk in om?

Je hoeft geen internetdeskundige te zijn om te weten dat online dating nog steeds in opmars is. Zelf kun je waarschijnlijk ook wel raden dat er inmiddels miljoenen in verdiend worden. Maar wie verdient ze en wat zijn de werkelijke aantallen?

Veel vrijgezellen

Iets minder dan 1 op de 6 Nederlanders (2,7 miljoen) is vrijgezel. Een groot deel daarvan is in meer of mindere mate op zoek naar een (vaste) partner. Dit kan op heel veel manieren. Mijn moeder zei altijd: “Ik wacht tot ik word aangereden door het boodschappenkarretje van een knappe man in de Albert Heijn.” Ook zij zocht het internet uiteindelijk op, zoals zovelen. Vooral in haar leeftijdscategorie is online daten populair. Maar daarover later meer.

Tinder

Was het in 2003 nog slechts 1,3 procent van de samenwonende stellen die toegaf elkaar via het wereldwijde web te hebben opgescharreld, 10 jaar later was 13 procent. Het CBS, verantwoordelijk voor deze onderzoeksuitslagen, verwacht dat het alleen maar meer is geworden. Neem alleen al de ongekende populariteit van dating-app Tinder sinds de laatstgenoemde meting. Naar schatting 1,5 miljoen mensen in Nederland gebruiken deze versimpelde manier van online daten.

Zwaktebod

Online dating werd lange tijd door jongeren als een zwaktebod gezien, iets voor nerds. Hoewel in het pre-Tinder-tijdperk 37% van de 50-plussers hun relatie aan online dating te danken hadden, kon het bij de jongere generaties op weinig bijval rekenen. De opkomst van Tinder heeft dat volledig omgegooid. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat tegen de 75 procent van de Amerikaanse jongeren de app gebruikt, alhoewel niet allemaal om de liefde van hun leven te vinden.

Impact

Dan nu de bedragen. We hebben Tinder en de impact ervan al een aantal keer besproken. Dat bedrijf zou in 2016 goed geweest zijn voor een omzet van zo’n 175 miljoen dollar, iets meer dan 100 dollar per betalende gebruiker. Daarmee heeft de app een belangrijke positie binnen het bedrijf waar het onder valt. Het Amerikaanse Match Group, wat eigenaar is van Tinder, maar ook van een grote hoeveelheid andere sites en apps op het gebied van dating, haalde 1,1 miljard dollar uit alle datingactiviteiten in 2016. Let wel: dit is wereldwijd. Kijken we alleen naar Nederland, dan ligt dit getal aanmerkelijk lager. Meer dan 45 miljoen euro is de datingmarkt niet waard in ons land. Het zou eerder nog minder zijn.

Grootste

Wie is de grootste? Als we kijken naar datingsites, dan is het lexa.nl met een maandelijks bereik van 426 duizend bezoekers. Het blijft echter altijd de vraag wie deze bezoekers zijn en of ze wel ‘echt’ zijn. En als het echte personen zijn, zijn het dan mensen op zoek naar liefde, of willen ze een one night stand? Zoals ook in dit artikel over overspel staat: van de 2 miljoen vrijgezellen zitten er 3 miljoen op datingsites.

You may also like...

Leave a Reply