Verkoop bieren met minder alcohol stijgt

Waar het alcoholvrije Buckler een vroegtijdige dood stierf – door toedoen van cabaretier Youp van ’t Hek – blijkt er toch een trend te zijn ingezet. Jaren later begint het biertje met lager alcoholpercentage zijn opmars te maken.

Festival

Het zijn niet zomaar de biertjes met minder alcohol waar de Nederlander massaal voor valt. Met name de smaakvollere, wat kruidigere bieren weten hun weg naar de Nederlandse consument goed te vinden. Deze en nog veel meer bieren zijn de komende tijd in Den Haag te proeven door het grote publiek. Daar vindt het Nederlands Bierproeffestival plaats.

IPA

Sinds enkele jaren is de IPA (India Pale Ale) een zeer populair biertje. Ondanks dat de bittere, hoppige smaak van deze biersoort eerder doet vermoeden dat dit biertje niet erg toegankelijk is voor de gemiddelde consument, zien eigenaren van biercafés dit biertje gretig aftrek vinden. De laatste tijd kunnen ook session ale en saison op steeds meer populariteit rekenen. Deze bieren hebben in de regel tussen de 5 en 6 procent alcohol, ongeveer hetzelfde als een pilsener.

Proeven

Experts denken dat de opmars van deze bieren enerzijds aan de bewustere consument te wijten zijn en anderzijds aan de behoefte aan complexere smaken. Het echte proeven van een biertje gaat boven het effect. Bovendien is de consument meer bezig met de effecten van alcohol, wat de zwaardere bieren minder in trek maakt.

Speciaal

Wat dat betreft volgt bier hetzelfde pad als bijvoorbeeld koffie en thee. Dat kwam voorheen ook maar in een klein aantal smaken, en is tegenwoordig in honderden varianten te bestellen. Niet alleen het aantal soorten bier wordt steeds uitgebreider, ook het aantal kleine brouwerijen dat deze bieren brouwt. In de afgelopen 3 jaar is dat aantal gestegen van ongeveer 150 naar ruim 400. Vooral het speciale verhaal van de kleine brouwer maakt dat de consument het product graag drinkt.

You may also like...

Leave a Reply