Sloten & Bagels

Een van mijn favoriete verhalen over veiligheid gaat over een fabrikant van bagels in zuidelijke stad die hier niet per se benoemd hoeft te worden (Ja, er worden bagels in het zuiden gemaakt – en gegeten). Dit was een kleine fabrikant die ooit begon als kleine bakker en langzaam zijn bagels, taartjes en ander banket begon te verkopen aan andere winkels.

In het begin had hij een redelijk standaard industriële koelkast waar hij zijn deeg gekoeld opsloeg. Naarmate zijn bedrijf begon te groeien liet hij een grotere productielijn aanleggen, inclusief een goed geïsoleerde koude kamer, waar hij niet alleen het deeg koelde maar ook vers fruit dat hij gebruikte voor de taartjes en ander banket. De koude opslag was heel belangrijk om de hitte die van het bakken afkwam te min of meer te compenseren. Hij, laten we hem Mr. Reed noemen, was een zeer precies een voorzichtig man en zorgde er altijd voor dat de deuren dicht zaten, dat de ramen op slot waren en dat alles zo georganiseerd mogelijk verliep. Hij had ook een morbide angst om opgesloten te worden zonder dat hij eruit kon; waarschijnlijk had hij te vaak naar The Shining gekeken. Daarom had de opslag geen slot of automatisch slotmechanisme, enkel een chromen handle van binnen en buiten. het was expres scheef opgehangen, zodat wanneer de deur ontgrendeld werd deze eerder open als dicht ging. Op een gegeven moment begon mevrouw Reed te zeuren over een zomervakantie, de eerste in twintig jaar en zo kwam het dat hij zijn assistent de leiding overdroeg in een van de heetste weken van het jaar. De assistent – laten we hem Andrew noemen – had een afspraakje (op een andere manier dan het weer heet te noemen) en verliet zo snel als hij kon de bakkerij toen de dag voorbij was. Hij deed de lichten en airco uit, deed de voordeur op slot maar omdat hij niet zo zorgvuldig was als zijn baas vergat hij de koude opslag te vergrendelen. Toen de volgende morgen Andrew en de andere medewerkers op het werk kwamen, zagen ze dat de hitte uit de bakkerij de koude opslag was binnengedrongen. Het fruit was vergaan en het deeg geruïneerd. Aldus waren er geen bagels voor de klanten van Mr Reed die ochtend. Andrew raakte zijn baan niet kwijt maar er werd genoeg van zijn loon ingehouden dat hij de komende maanden droog brood moest eten. Ondanks de slechte puns zorgt dit verhaal altijd voor een glimlach op mijn gezicht, zelfs als ik me verwonder over de slordigheid van Andrew. Maar mijns inziens was het ook ten dele de fout van Mr Reed. Hij had de ramp kunnen voorkomen – en voor een kleine fabrikant is het verlies van de bestellingen van een paar dagen een ramp – door een magnetisch slot te installeren, en een duwhendel. Het punt is dat zelfs als een gebouw helemaal bestand is tegen ongeoorloofde toegang, er vaak ruimtes binnen zin die nog extra op slot moeten. Op kantoren bijvoorbeeld heb je te maken met kasten, opname ruimtes, kopieerruimtes en computer serverruimtes met een bordje “houd de deur gesloten”. Of dat nu is voor de temperatuur, in het geval van een computer server systeem (of deegopslag), voor veiligheid (om te voorkomen dat open deuren de hal blokkeren), of beveiliging (om mensen uit opslag of beveiligde kamers te houden), dit zij allemaal legitieme redenen om een deur gesloten te houden.

Van de redactie van Locksecure: de betrouwbare slotenmaker van Utrecht en omstreken

 

You may also like...

Leave a Reply