Geld en lifestyle voor dertigers

Wanneer je de dertig passeert gaat in veel opzichten het echte leven pas beginnen. Dit komt niet in de laatste plaats doordat je steeds meer gaat verdienen en daar dus ook naar gaat leven. Zo is de kans groot dat je een huis koopt en dat je aan gezinsuitbreiding doet. Het is dan wel belangrijk dat je weet hoe je dit financieel allemaal voor elkaar moet krijgen. Het zal immers zo zijn dat je een aantal gewoontes uit je levensstijl als twintiger zal moeten gaan vervangen voor nieuwe lifestylekeuzes. Dit kan in sommige gevallen best lastig zijn. Daarom is het goed om je aan een aantal tips te kunnen vasthouden.

Minder dan nodig

Probeer waar mogelijk altijd net iets onder je behoefte te gaan zitten. Dat betekent dat je een planning gaat maken aan de hand van je inkomen. Je zorgt dat je altijd een deel van je inkomen overhoudt om opzij te zetten. Dit doe je door bijvoorbeeld de uitgaves aan je hobby’s net een beetje minder groot te maken. Hoe groter je dit gat kunt maken, hoe beter het is. Let er daarbij wel op dat je de basisbehoeften voor jou en je gezin niet aan besparing overlevert, Sommige zaken zijn nu eenmaal zo belangrijk dat je ze niet kunt laten versloffen.

Afwegen en oriënteren

Elke euro die je hebt kan je maar één keer uitgeven. Dit betekent dus ook dat je er goed over na moet denken wat je er dan precies mee gaat doen. Dit kan je het best te doen door je te oriënteren op alle opties die er zijn. Vervolgens ga je die opties tegen elkaar afwegen. Een verre vakantie kan heel leuk zijn, maar als je net iets dichter bij huis blijft, hoeveel houd je dan extra over? Dit soort zaken kunnen een groot verschil maken. Zeker wanneer je meer met financiële verplichtingen te maken krijgt. Daaraan moet je immers altijd kunnen blijven voldoen.

You may also like...

Leave a Reply