Een huis direct afrekenen: wel of niet doen?

Omdat de spaarrente niet heel erg hoopgevend is in Nederland momenteel, zijn er veel mensen die allerlei andere wegen zoeken. Investeren is daarbij een voorname optie. Veel mensen kopen bijvoorbeeld een huis van hun spaargeld. Daarbij kan het zelfs zo zijn dat zij voldoende vermogen hebben om het huis zonder hypotheek in één keer af te rekenen. Dit lijkt vooral veel voordelen te hebben. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan. Om dus te kunnen bepalen of dit een goed idee is, is het belangrijk om de zaken eerst af te wegen voor een beslissing wordt genomen.

Nooit meer betalen

De belangrijkste reden waarom de interesse van veel mensen gewekt wordt is het feit dat direct afrekenen goedkoper is. Er hoeft immers geen rente meer te worden betaald. Dit betekent dus dat de aankoop uiteindelijk een stuk goedkoper uitpakt. Het deel aan rente dat normaal gesproken naar een bank zou gaan blijft immers achterwege. Ook het psychologische voordeel van het gevoel nooit meer te hoeven aflossen weegt voor veel mensen mee. Dit is echter een relatief voordeel, het bedrag wordt immers in één keer betaald. Er is dus uiteindelijk wel afgelost, maar op een geheel andere wijze dan gebruikelijk is.

Geld is geld

Het belangrijkste nadeel aan deze methode wordt echter weleens over het hoofd gezien. Wat veel mensen vergeten is dat een huis niet hetzelfde is als geld. Je kunt dus wel rekenen met het vermogen dat je hebt, maar daadwerkelijk dat vermogen hebben is toch iets anders. Je zal dan namelijk eerst je huis moeten verkopen. Vooral in tijden waarin de huizenmarkt minder goed draait kan dit best een probleem zijn. Ook is het zo dat je doordat je huis volledig jouw eigendom is, meer druk op de inkomstenbelasting voelen. Er is immers geen reeks aan aftrekposten die aflossers wel hebben.

You may also like...

Leave a Reply