Financiën ondergeschoven kindje bij jonge ouders

Uit Belgisch onderzoek is gebleken dat de financiële situatie van een kind bij jonge ouders vaak een ondergeschoven kindje is. Zij maken zich wel druk om bijvoorbeeld de gezondheid en het welzijn van het kind, maar vergeten daarbij de rol van financiële middelen in het geheel. Hoewel pasgeborenen bijvoorbeeld nog niet zelf verdienen, betekent dit niet dat er geen financiële situatie rondom het kind te vormen is. Het is dus belangrijk om hier al op jonge leeftijd rekening mee te gaan houden. Zo kunnen ouders ook een belangrijke rol spelen in de zekerheid die hun kinderen op latere leeftijd kunnen hebben.

Jong geleerd

Eerder werd al door onderzoek achterhaald dat kinderen die al jong met geld leren omgaan op latere leeftijd beter in staat zijn hun eigen financiën te beheren. Omdat veel ouders van nu bovendien recentelijk hebben meegemaakt dat door bijvoorbeeld een crisis of andere onvoorziene omstandigheden financiële zekerheid niet altijd te garanderen valt, is het ook belangrijk dat ouders hun kinderen leren te anticiperen op mogelijke gebeurtenissen. Dit doen zij bijvoorbeeld door het goede voorbeeld te geven waar het gaat om het plannen van uitgaven. Het ouderwetse huishoudboekje bijhouden is hier een voorbeeld van. Dit kan veel voordeel opleveren op latere leeftijd.

Meer dan alleen sparen

Ouders kunnen ook zelf iets doen aan de financiële toekomst van hun kinderen. Dit kunnen zij bijvoorbeeld doen door geld opzij te blijven zetten. Het is daarbij ook aan te raden om verder te kijken dan bijvoorbeeld alleen het traditionele sparen. Zeker nu de rente historisch laag staat is het zo dat juist andere methodes mogelijk aantrekkelijker zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beleggen en aan investeren op andere manieren. Het rendement hieruit is vaak wat hoger en daardoor ben je dan beter af. Denk hierbij namelijk aan bijvoorbeeld de inflatie die meespeelt in dit soort gevallen. De rente van een spaarrekening dekt dit niet.

You may also like...

Leave a Reply