Veel Nederlanders blijken financieel analfabeet

Een groot deel van de Nederlanders heeft geen goed beeld van zijn eigen financiën. Het gevolg is dan dus ook dat zij hier geen rekening mee houden in hun levenswijze. Daardoor komen zij in problemen met betrekking tot bijvoorbeeld schulden. Dit is echter goed te voorkomen. Het is dan wel belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan een aantal zaken die momenteel niet goed worden verzorgd. Dat is de conclusie van de onderzoekers die de situatie aan het licht brachten. Zij laten vooral weten zorgen te hebben om de steeds groter wordende groep ouderen die met financiële problemen hebben te kampen.

Leren sparen

Het is volgens de onderzoekers vooral belangrijk dat mensen weer leren sparen. Dit komt vooral omdat niet altijd goed duidelijk is in welke vormen sparen komt en waarom mensen dit doen. Zo is bijvoorbeeld meer dan de helft van de Nederlanders op dit moment niet bezig met de opbouw van pensioen. Dit betekent dus dat zij straks alleen met een AOW-uitkering aan de slag moeten. Dit zal grote gevolgen hebben voor hun levenswijze vanaf het moment dat zij niet meer hoeven te werken. Volgens de onderzoekers moet de voorlichting zich vooral hierop richten in de komende periode.

Korte termijn

Het probleem is vooral doordat de korte termijn te belangrijk is gemaakt. Zelfs het sparen dat Nederlanders doen is hierop gericht. Mensen zijn bereid om geld opzij te zetten en daarvoor een aantal keuzes te maken, maar wel wanneer een duidelijk doel voor ogen is. Met andere woorden is sparen voor een vakantie of een nieuwe auto geen probleem, omdat het einde in zicht is. Sparen voor iets abstracts als het leven na het bereiken van de pensioenleeftijd is echter iets heel anders. Daardoor is het voor veel mensen niet duidelijk wat hier nu precies de noodzaak van is, zo wordt gesteld.

You may also like...

Leave a Reply