Starten met beleggen: vijf vragen die je jezelf moet stellen

Als je start met beleggen, zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Om ervoor te zorgen dat jouw beleggingen goed verlopen en je geen geld verliest, is het dan ook verstandig om je goed voor te breiden voor je start met beleggen. Je kunt je voorbereiden voor je start met beleggen door jezelf vijf vragen te stellen over jouw plan voor het beleggen, zodat je weet waar je aan begint. De vier vragen die je jezelf in ieder geval moet stellen als je begint met beleggen, zijn de volgende.

Vraag 1: hoe lang kan ik mijn geld missen?

Als je begint met beleggen, moet je een plan voor de langere termijn maken. Het is niet gebruikelijk om voor één of twee jaren te beleggen, want als je start met beleggen ben je vaak wel vijf jaar bezig. Wil je binnen nu en twee jaar eigenlijk een nieuwe keuken en kun je jouw geld in deze periode niet missen? Start dan nog niet met beleggen, want in dit geval kun je jouw geld beter sparen. Bepaal daarom voor je begint met beleggen wanneer je jouw geld weer nodig hebt en hoe lang je jouw geld kunt missen, zodat je voorkomt dat je ineens geen geld hebt wanneer je dit wel nodig hebt.

Vraag 2: wat weet ik over beleggen?

Voor je een financiële beslissing neemt, is het belangrijk dat je veel kennis hebt over beleggen. Vraag jezelf daarom af wat je al weet over beleggen en wat je nog moet weten voor je kunt beginnen met beleggen, want op deze manier voorkom je dat je verkeerde beslissingen maakt door een tekort aan informatie. Heb je nog niet voldoende kennis? Verdiep je dan meer in het onderwerp of ga bij een financieel adviseur langs om meer kennis op te doen over beleggen.

Vraag 3: hoeveel risico wil ik lopen?

Het is belangrijk om je te realiseren dat je met beleggen altijd een bepaald risico neemt. Zo heb je altijd kans dat jouw acties minder goed lopen dan gepland, waardoor je minder winst maakt dan verwacht of zelfs geld verliest. Om ervoor te zorgen dat je niet in financiële problemen komt, is het verstandig om jezelf af te vragen hoeveel risico je wil lopen. Je kunt namelijk zelf bepalen welk risico je wil nemen bij beleggen en wanneer je beleggen te risicovol vindt. Op deze manier voorkom je namelijk dat je te veel belegt en uiteindelijk in de financiële problemen komt door tegenvallende resultaten.

Vraag 4: welk doel wil ik bereiken met beleggen?

Niet iedereen heeft een reden om te starten met beleggen, maar sommige mensen willen wel een bepaald doel nastreven bij het beleggen. Ga jij ook beleggen met een specifiek doel? Bedenk dan welk bedrag je wil opbouwen voor dat doel en houd dit bedrag in de gaten als je aan het beleggen bent. Enkele voorbeelden voor een specifiek doel om te beleggen zijn een pensioen, een spaarpot voor de studie van je kinderen en een woning.

 

You may also like...

Leave a Reply