Inkomstenbelasting

Ieder jaar betalen we in Nederland allemaal inkomstenbelasting. Deze belasting kan verdeeld worden in drie categorie├źn. Dit noemen we ook wel boxen.

In de derde box wordt de inkomstenbelasting geheven over spaargelden en beleggingen. Maar let goed op, want je hoeft niet over al je spaargeld en over al je beleggingen inkomstenbelasting te betalen. Er wordt altijd een bedrag vastgesteld tot welk bedrag je geen belasting hoeft te betalen, in 2014 was dat vrijgestelde bedrag 21.139 euro. Als je fiscale partners bent dan geldt dat je tot 42.278 euro geen belasting hoeft te betalen (in 2014). Dit noemen ze ook wel het heffingsvrij vermogen.

Inkomstenbelasting berekenen van box 3

Als je de inkomstenbelasting van box 3 wilt berekenen, dan kun je daarvoor een aantal stappen volgen. Je telt namelijk eerst alle bezittingen uit sparen en beleggen bij elkaar op. Dan trek je de schulden er vanaf, zoals een persoonlijke lening of een studieschuld bijvoorbeeld. Het gaat over de aftrekposten en die haal je van dat bedrag af. Ook haal je hier het genoemde heffingsvrije vermogen vanaf. Dan houd je een bedrag over, de grondslag voor sparen en beleggen.Daarover betaal je 4%, aldus de Belastingdienst. Het maakt niet uit of dat de ene persoon 10% rendement heeft over zijn vermogen en de ander 1,2%. Er wordt een vaste waarde gehanteerd bij de Belastingdienst. Je betaalt over de 4% dan 30% inkomstenbelasting. Dit leggen we uit aan de hand van een voorbeeld. Als je grondslag voor deze belasting in box 3 100.000 euro is, dan is het verwachte rendement volgens de Belastingdienst dus 4.000 euro. Daarover betaal je 30% belasting. Je betaalt daarover dan 1200 euro.

Box 1 en box 2

Als het over box 1 gaat, dan gaat het over inkomsten uit werk en wonen en bij box 2 gaat het over inkomsten die verkregen zijn uit aanmerkelijk belang. Wat hier mee gedaan wordt, hangt af van je situatie en de bedragen, maar voor de inkomstenbelastingen gelden algemene regels die gehanteerd worden door de Belastingdienst.

You may also like...

Leave a Reply