Wat moet je weten omtrent salarisadministratie

Als werkgever krijg je te maken met veel financiƫle verplichtingen. Een daarvan is de salarisadministratie. Door een loonadministratie krijgt de belastingdienst inzicht in de loongegevens van de medewerkers.

Wat valt er allemaal onder salarisadministratie

Salarisadministratie is niet alleen maar het maken van loonstrookjes, het is veel meer dan dat.

  • Er moet een periodieke salarisverwerking komen. Deze gegevens moeten worden uitgewisseld met uitvoeringsinstellingen. Instellingen waaraan je dan kan denken zijn de belastingdienst en ziekenfondsen.
  • De voorschot nota van de uitvoeringsinstellingen moet gedurende het jaar worden gecontroleerd.
  • Gedurende het hele jaar moeten de CAO verwerkt worden. Nieuwe wijzigingen in de wet- en regelgeving moet worden toegepast.
  • Er moeten maandelijkse loonstroken voor de medewerkers worden gemaakt. Hierin moeten ook zaken als belastingen verwerkt worden.

Uitbesteden of zelf doen?

Om problemen te voorkomen is het raadzaam de salarisadministratie zorgvuldig aan te pakken. Je hebt de nodige vakkennis nodig om dit goed te kunnen doen. Wil je dit graag zelf doen, neem dan echt de tijd om je hierin te verdiepen. Laat je goed informeren en vraag een financieel advies aan. Ga vooral niet zelf op het internet op onderzoek uit. De kans dat je onjuiste informatie krijgt is groot en de problemen die je hiermee veroorzaakt zijn des te groter. Naast het feit dat salarisadministratie een ingewikkelde taak is, is het ook een tijdrovende klus. Je bent er dus per maand veel tijd aan krijt. Heb je deze tijd niet over, dan is het wellicht verstandiger om de administratie uit te besteden.

Wanneer je bedrijf nog niet zo groot is, is het werk ook eerder te overzien. Tot de 10 medewerkers zou je deze taak nog op je kunnen nemen. Nadat je precies hebt uitgezocht wat de regels en verplichten zijn, zal de administratie snel verlopen. Je hebt immers niet veel medewerkers om bij te houden. Daarnaast zal een administratiekantoor tot 10 medewerkers een vaste prijs berekenen. Pas vanaf 10 medewerkers betaal je per persoon. Je bent dus relatief duur uit om als klein bedrijf (minder dan 10 medewerkers) de salarisadministratie uit te besteden.

Voor bedrijven met 50 of meer medewerkers is het vaak ook niet aantrekkelijk om de administratie uit te besteden. Deze bedrijven hebben vaak zelf iemand in dienst die deze taken op zich neemt.

Bij een bedrijf tussen de 10 en 50 medewerkers ligt een externe salarisadministrator inschakelen dus het meest voor de hand.

You may also like...

Leave a Reply