Zoveel Nederlanders die niet rondkomen?

Soms lees je een bericht en dan denk je: las ik dat nou echt zojuist? Of zouden ze een tikfout hebben gemaakt bij het opstellen van dit artikel? Datzelfde gevoel had ik toen ik het artikel las over hoeveel van onze landgenoten er moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Het is echt een bizar hoog aantal. Het gaat om 20 procent, dus 1 op de 5. Hoog, nietwaar? Incassobureau Intrum Justitia deed hier onlangs een onderzoek naar en die concludeerde dat het cijfer zo hoog lag. Wat dan wel weer positief is, is dat ongeveer 60 procent (ongeveer 3 op de 5 dus) zegt het financieel niet slecht te hebben. En dat is ook weer een opsteker in deze tijden van (aflopende) crisis.

Baan, zorg en scheiding

Vaak wordt nog steeds het verlies van de baan genoemd als grootste reden voor de financiƫle problemen. Dat is ook logisch, want er valt een flink deel van je inkomsten weg als je ineens geen werk meer hebt. Ook een veel gehoorde klacht (tijdens het onderzoek en op feestjes trouwens) zijn de steeds hoger wordende zorgkosten. En veel mannen mogen dan klagen over hun vrouw, als ze weg is, is het probleem nog groter. Het financiƫle probleem, tenminste. Maar het meest in de problemen zaten gezinnen met jonge kinderen.

Lenen? Eerst besparen!

Weinig Nederlanders grijpen relatief gezien naar een lening om hun budget aan te vullen. Als het geld op dreigt te raken, wordt eerst gekeken op welke plaatsen de broekriem strakker kan worden aangetrokken. Kleding is de post die meestal het eerste wordt geschrapt. Daarna gaat er een rem op het uitgaan. Als dat nog niet helpt, wordt de voorraadkast minder goed gevuld. Pas als al die stappen zijn doorlopen, wordt een lening overwogen.

Waar lenen?

Als er geleend wordt, is dat vaak eerst bij familie en vrienden. Daarna wordt de eigen bank aangeschreven. Maar waarom de eigen bank? Als je toch moet besparen, zorg dan dat je ook bespaart op de onvermijdelijke lening. Want als je goed vergelijkt, vind je misschien wel een kredietverstrekker met betere voorwaarden en lagere aflossing. Dus onze tip: als je moet lenen, shop dan goed rond!

You may also like...

Leave a Reply