Brengen private investeringen Brazilië weer op gang?

Door haar economische problemen is Brazilië de laatste tijd wat uit de toon gevallen als één van de BRICS-landen, de vijf landen waarvan de economie het snelste groeit. Er zijn nu ontwikkelingen om de draad weer op te pakken.

BRICS is wat teruggezakt

Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika vormen samen de groep landen die met BRICS wordt aangeduid. Naast grote problemen in Brazilië, laten de laatste tijd ook de economieën van Rusland en China het behoorlijk afweten. Rusland wordt economisch zwaar getroffen door de lage olieprijzen en de sancties die rond het conflict in Oekraïne tegen het land zijn ingesteld. Ook in China beleeft de economische groei een terugval. In Brazilië is de situatie tamelijk specifiek. De economie ontwikkelt zich de laatste jaren niet goed, maar het land is ook zwaar gehavend geraakt door het enorme corruptieschandaal van staatsoliemaatschappij Petrobras.

Private investeringen aantrekken

Om de economie weer aan te zwengelen, heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff op dinsdag 9 juni een plan bekendgemaakt. Dit plan behelst uitgewerkte ideeën om de economie op te peppen met private investeringen ter grootte van 198,4 miljard reais (65 miljard dollar). De regels voor investeren worden versoepeld en er zullen concessies worden verleend voor het bouwen en beheren van wegen, spoorlijnen, havens en vliegvelden.

China investeert fors in Zuid-Amerika

Inmiddels heeft ook het andere BRICS land China besloten om fors op het Zuid-Amerikaanse continent in te zetten. Zo zal het land actief gaan investeren in en meebouwen aan een spoorlijn van ruim 4500 kilometer, die de Stille Oceaan-kust van Peru verbindt met de Atlantische kust van Brazilië. China heeft hiertoe al een investering in de Braziliaanse infrastructuur toegezegd van 50 miljard dollar. Brazilië exporteert het grootste deel van haar ijzererts naar China en door de nieuwe spoorlijn worden de transportkosten voor China een stuk verlaagd.

You may also like...

Leave a Reply