Waar moet je op letten bij een lening kiezen?

Geld lenen is nooit iets dat iemand graag doet. Het liefst wil je nooit afhankelijk worden van een leningvertsrekker. Maar soms is het onmogelijk. Als je bijvoorbeeld voor onverwachte kosten staat die je op dat moment niet kunt dragen. Of als je een huis gaat kopen en een hypotheek nodig hebt. Wat de reden ook is, zorg dat je de lening kiest die bij je past. Dat is makkelijker gedaan. Je wordt namelijk overal overspoeld met leninginstellingen. Wat kun je doen om de juiste lening te vinden? In dit artikel gaan we je proberen te helpen met 4 stappen.

Voordat je kiest: moet je echt lenen?

Een lening is een financiële verplichting die je niet zomaar moet aangaan. Daarom moet je beginnen met je af te vragen of je die lening echt nodig hebt. Misschien zijn er nog punten waarop je kunt besparen om zo het geld bij elkaar te krijgen. Of kun je nog even zonder datgene waar je het geld voor wilt lenen. Sla deze stap nooit over!

Toch lenen? Volg dan deze stappen

Als geld lenen echt de enige optie is, volg dan in ieder geval de 3 onderstaande stappen.

1. Zorg dat je goed geïnformeerd bent

Lees zoveel als je kunt over lenen, leningen afsluiten en hoe alles in zijn werk gaat. Het is belangrijk dat je echt 100 procent weet waar je een begint. Waar moet je op letten? En bij elke kredietverstrekker: wat zijn de voorwaarden? Welke aanbieders hebben een vergunning? Wat mag je eigenlijk maximaal lenen in jouw situatie? Dit en meer moet je weten voordat je een lening afsluit. De AFM heeft hier veel informatie over.

2. Vergelijk goed

Overal waar je kijkt, word je wel een lening aangeboden, zo lijkt het. Maar welke lening is nou echt het beste? Het antwoord is: de juiste lening past bij jouw situatie en heeft een gunstige aflossing in combinatie met de juiste voorwaarden. Lees de voorwaarden dus goed door en kijk of je het ermee eens bent. Er zijn veel onafhankelijke sites die je hierin kunnen adviseren.

3. Neem je tijd

Een lening lijkt zo gepiept, maar is een grote beslissing. Neem die dus niet overhaast. Bekijk het aanbod van verschillende kredietverstrekkers goed en laat alle voor- en nadelen van de lening en de verstrekker goed op je inwerken. Kijk nog eens goed al je stappen na: welke voorwaarden en risico’s kleven aan je lening, hoeveel is de aflossing en de eventuele boete bij vervroegd aflossen, of er nog aanvullende kosten voor advies en verzekeringen zijn en of er annuleringskosten aan de aanvraag zitten, mocht je je bedenken.

You may also like...

Leave a Reply