Actuele triomfen van Nederlands watermanagement

Op het gebied van watermanagement heeft Nederland een naam hoog te houden. Vanwege de eigen ligging achter hoge duinen en dijken, heeft Nederland er alle belang bij om qua waterkennis in de voorste gelederen te staan. Naast de belangrijke drijfveer om de eigen voeten droog te houden, ontwikkelt de Nederlandse waterindustrie zich steeds meer tot een waardevolle exportindustrie.

De New Yorkse metro

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Nederlandse bouwbedrijf Arcadis is uitgekozen om in New York de metro te gaan beschermen tegen hoog water. In 2012 werd New York zwaar getroffen door de orkaan Sandy. Ook het metrosysteem werd hierbij niet gespaard. De Metropolitan Transportation Authority wil een herhaling van deze situatie voorkomen en besloot daarom de Nederlandse expertise in te huren. Met de order is een bedrag gemoeid van 26 miljoen euro. Uiteraard moet door Arcadis eerst begonnen worden met een uitgebreide inventarisatie. Zo moet eerst in kaart worden gebracht welke metrostations in New York in de gevarenzone liggen bij een overstroming.

Blauwe-stroomcentrale

Een heel ander project dat in Nederland de aandacht trekt, is de opening van de eerste zogenaamde blauwe-energiecentrale. Deze centrale is neergezet op de afsluitdijk die de Noordzee en het IJsselmeer van elkaar scheidt. De centrale op de afsluitdijk is een proefinstallatie. Er is door wetenschappers een techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om stroom op te wekken als zoet en zout water met elkaar samenkomen, daarbij slechts gescheiden door een speciaal membraan. Wetenschappers gaan nu in een praktijksituatie de capaciteit van het membraan proberen te verhogen.

Veelbelovend exportproduct?

De commerciƫle vooruitzichten voor deze blauwe energie zijn opvallend gunstig. Grootschalige commerciƫle toepassing is misschien al over enkele jaren mogelijk. Verwacht wordt dat blauwe energie dan kan worden opgewekt tegen een kostprijs die lager ligt dan die van zonne- en windenergie.
Een prachtige Nederlandse uitvinding die over de hele wereld kan worden toegepast.

You may also like...

Leave a Reply