Verheugende omzetcijfers van Ahold

S&P Capital verhoogde eind vorige week haar advies voor aandelen Ahold van ‘houden’ naar ‘kopen’. Met Ahold lijkt het dus behoorlijk goed te gaan. Daarom even een kijkje naar de stand van zaken bij dit internationale detailhandelsconcern.

Ook een hoger koersdoel

Naast de opwaardering van het advies naar ‘kopen’, verhoogde S&P Capital ook het koersdoel van 19 euro naar 21 euro. Met name de omzetverwachting voor 2016 werd door S&P Capital flink opgeschroefd. Hiermee worden vooral de synergievoordelen gekapitaliseerd, die van de voorgenomen fusie met Delhaize worden verwacht.

Forse omzetstijging 2015

Ahold sloot het vierde kwartaal van 2015 af met stevige omzetcijfers. Die werden voor een belangrijk deel ingekleurd door de sterke dollarkoers ten opzichte van de euro. Zo steeg de omzet van Ahold in het vierde kwartaal met maar liefst 20 procent. Worden de valutavoordelen uit de cijfers geëlimineerd, dan blijft nog steeds een stijging van 3,1 procent over.
De Nederlandse omzet van het concern steeg met 15 procent ook fors. Dit cijfer is vooral te wijten aan de goede verkoopcijfers die rond de feestdagen werden gehaald en de stijgende omzetten die onlineshop Bol.com laat zien.

Marktaandeel Albert Heijn groter

Over het hele jaar 2015 bedroeg de omzet van Ahold 38,2 miljard euro. Dit cijfer maakte een stijging zichtbaar van 16,6 procent ten opzichte van 2014. Naast de goed florerende Amerikaanse activiteiten, werd ook een vergroting zichtbaar van het Nederlandse marktaandeel van Albert Heijn. Dit marktaandeel steeg met bijna 1 procent, van 34,1 naar 35 procent. Een ommekeer na de dalende tendens van de afgelopen jaren, die plaatshad onder druk van de toegenomen concurrentie.

Etos wil marktaandeel laten groeien

Het jaar 2016 lijkt een nog beter jaar voor Ahold te worden. De fusie met Delhaize is aanstaande en op inkoopgebied handhaaft het concern zich als een economische grootmacht. Ook drogisterijtak Etos van het Ahold concern, zal dankzij de inkoopdominantie van Ahold de komende jaren extra marktaandeel gaan veroveren. Alle filialen zullen de komende twee jaar volledig worden aangepast aan een nieuw ontwikkelde formule.

Onder invloed van de positieve berichtgeving veerde het aandeel Ahold tussen 20 en 22 januari op van 18,36 euro naar 19,86 euro.

You may also like...

Leave a Reply