Maak kennis met de vier optiegrieken

Mensen die succesvol willen handelen in opties, moeten in ieder geval kennis maken met de vier optiegrieken. De vier optiegrieken zijn vier variabelen die de handelaar inzicht geven in de prijsverandering van een optiepremie. Weet je wat de vier variabelen zijn en weet je deze te gebruiken, dan ben je beter in het handelen in opties en verdien je hier simpelweg meer geld mee. Welke vier optiegrieken er zijn en wat deze optiegrieken jou als handelaar kunnen vertellen, lees je op deze pagina.

Optiegriek 1: delta

De delta is de belangrijkste optiegriek. Deze variabele heeft betrekking op de verandering in de prijs van de optie in verhouding tot een verandering in de prijs van de onderliggende waarde. In feite geeft deze variabele dus aan in welke mate de optiepremie fluctueert bij een koersstijging of een koersdaling van het onderliggende aandeel.

Optiegriek 2: gamma

De tweede optiegriek die je zeker moet kennen, is gamma. Deze variabele geeft de wijziging in de waarde van de delta weer wanneer de onderliggende waarde beweegt. Omdat de delta continu verandert, is het een belangrijke variabele om rekening mee te houden bij het handelen in opties.

Optiegriek 3: vega

De derde optiegriek die je tegen kunt komen bij het handelen in opties en die zeker de moeite waard is om te leren kennen, is vega. De vega van een optie geeft aan in welke mate de prijs van een optie verandert als de volatiliteit wijzigt. Is er sprake van een afname van de volatiliteit, dan wordt er minder beweging verwacht in de prijs van de onderliggende waarde en worden opties goedkoper. Bij een toename van de volatiliteit is dit juist andersom en dit laat de optiegriek vega zien.

Optiegriek 4: theta

De laatste optiegriek die je moet leren kennen als je succesvol wil zijn als optiehandelaar, is theta. Theta geeft weer hoeveel tijdswaarde de optie per dag verliest. Hoe korter de looptijd van een bepaalde optie, hoe sneller de optie haar tijdswaarde verliest.

You may also like...

Leave a Reply