SBM kan weer verder in Brazilië

Eindelijk is er weer lucht voor SBM Offshore in Brazilië nu er een schikking is getroffen. Het bedrijf kan hierdoor weer gaan meedoen aan de jacht op nieuwe opdrachten.

Schikking is rond

Al lange tijd is SBM in Brazilië verwikkeld in een omkopingszaak rond het staatbedrijf Petrobas. Nu is eindelijk op vrijdag 15 juli een schikking getroffen met de Braziliaanse autoriteiten waardoor het onderzoek naar de smeergeldaffaire bij SBM wordt beëindigd. De kosten van de deal met de Brazilianen bedragen 275 miljoen dollar. Dit deert de aandeelhouders niet, want de waarde van het aandeel SBM ging met een flinke vaart omhoog. Zo was afgelopen maandag een sprong in waarde zichtbaar van maar liefst 14 procent.

Weer zaken doen met Petrobas

Een deel van het schikkingsbedrag gaat naar Petrobras. Als gevolg van de getroffen schikking kan SBM nu ook weer gewoon zaken doen met Petrobas. Dit betekent dat SBM weer mag inschrijven op opdrachten. De kwestie sleepte al jarenlang en had SBM in een steeds slechtere positie gebracht. Door deze schikking ontstaat een compleet nieuw beeld waardoor analisten ook weer positiever op het aandeel gaan adviseren.

Extra reservering

De schikking wordt door SBM maar gedeeltelijk in contanten betaald. Het contante bedrag heeft een hoogte van bijna 163 miljoen dollar. Hieruit wordt ruim 149 miljoen dollar doorgestoten naar Petrobas. Daarnaast levert SBM nog tot 2030 te ontvangen betalingen in tot een hoogte van 112 miljoen dollar. Om een eventuele schikking te bekostigen had SBM al 245 miljoen dollar apart gelegd. Om het totaal van de beschikking te bekostigen wordt ten laste van het eerste halfjaar een extra reservering gemaakt van 30 miljoen dollar.

Snel nieuwe opdrachten

SBM heeft grote kans om bij Petrobas snel nieuwe orders binnen te kunnen halen. Er wordt verwacht dat binnenkort door Petrobas de inschrijving op twee grote nieuwe schepen voor olie- en gasopslag wordt opengesteld. Analisten voorzien over 2016 en 2017 een stijging van de winst per aandeel bij SBM.

You may also like...

Leave a Reply