De voordelen en nadelen van obligaties

Als je geld belegt door middel van een obligatie, geef je in feite een lening aan een bedrijf of aan de Nederlandse overheid om hier geld mee te verdienen. Zo stel je een deel van jouw vermogen beschikbaar aan het betreffende bedrijf van de obligatie of aan de overheid, waarna je op periodieke basis geld verdient met jouw uitgeleende geld. Ben je op zoek naar een manier om jouw bestaande vermogen te vergroten en twijfel je of een obligatie iets voor jou is? Lees dan in dit artikel wat de voordelen en nadelen van een obligatie zijn en bepaal aan de hand van deze informatie of deze manier van vermogensvermeerdering iets voor jou is.

De voordelen van een obligatie

Het beleggen in obligaties brengt diverse voordelen met zich mee. Het eerste voordeel van deze vorm van vermogensvermeerdering, is het feit dat obligatiebezitters couponrente ontvangen. Deze rente is doorgaans hoger dan de rente die op een spaarrekening wordt gerekend, dus je verdient simpelweg meer met een obligatie dan wanneer je jouw vermogen op de bank laat staan. Nu denk je misschien dat je voor dit verschil in rendement niet bereid bent om het risico van een obligatie te nemen, maar in feite heeft het beleggen in obligaties nauwelijks risico’s. Zeker als je een obligatie geeft aan de Nederlandse overheid, heb je weinig risico dat je jouw geld verliest. De kans dat de Nederlandse Staat failliet gaat en je jouw geld niet kan terugkrijgen, is namelijk erg klein. Het risico van een obligatie voor een bedrijf kun je verkleinen door bij het beleggen in obligaties een bedrijf te kiezen dat er financieel goed voor staat. Door te kijken naar de rating van bedrijven, kun je dit eenvoudig achterhalen.

De nadelen van een obligatie

Beleggen in obligaties brengt helaas niet alleen maar voordelen met zich mee. Probeer je jouw vermogen te vergoten door middel van obligaties, dan loop je namelijk altijd wel een beetje risico dat er iets mis gaat. Het belangrijkste risico van het beleggen in obligaties is het feit dat je de obligatie tussentijds kan verkopen voor een minder aantrekkelijke opbrengst, die veroorzaakt wordt door koersrisico. Hierdoor heb je minder winst en kun je zelfs geld verliezen, wat het beleggen in obligaties zeker minder aantrekkelijk kan maken. Daarnaast loop je tevens een inflatierisico, ofwel het risico dat de inflatie stijgt en jouw obligatie hierdoor minder waard is. Zeker als je een langlopende obligatie van tien jaar koopt, is de kans aanwezig dat jouw obligatie minder waard wordt door inflatie die in deze tien jaar langzaam kan optreden. En beleg je in obligaties buiten het eurogebied, dan heb je ook te maken met valutarisico. Dit betekent dat jouw obligatie minder waard wordt door een verandering in de koersen, waardoor het beleggen in obligaties minder interessant is.

Vind jij dat de voordelen van het beleggen in obligaties zwaarder wegen dan de nadelen van deze vorm van vermogensvermeerdering? Dan kun je starten met het beleggen van obligaties om van de hierboven beschreven voordelen te profiteren.

You may also like...

Leave a Reply